01/07/2021

Oporezivanje pošiljaka male vrijednosti

Dana 1.7.2021. sve pošiljke vrijednosti do 150 EUR (1.135 HRK) bit  će oporezive.

Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljaka male vrijednosti do 22 EUR (160,00 HRK) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja (npr. Kina, SAD ili Velika Britanija) biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti.

Navedena izmjena propisana je odredbama Direktive Vijeća (EU) 2017/2455 koje se primjenjuju od 1. srpnja 2021. i s kojima sve države članice imaju obvezu uskladiti svoje nacionalno zakonodavstvo na području PDV-a.

S obzirom na iznimno velik broj takvih pošiljaka i potrebu pojednostavnjenja postupka naplate, predviđena su dva osnovna načina naplate PDV-a. Posebni postupak oporezivanja IOSS mogu primjenjivati sve osobe koje vrše uslugu prodaje robe na daljinu (prodavatelj, platforma ili druga osoba), koja će biti uvezena na carinsko područje EU. Pri tome, ove osobe mogu imati sjedište na području EU ili izvan područja EU. Prilikom primjene ovog posebnog postupka, porezna obveza nastaje u trenutku isporuke, pri čemu se smatra da je roba isporučena u trenutku prihvaćanja plaćanja. Ako se ne koristi poseban postupak oporezivanja IOSS, moguće je primijeniti posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a pri uvozu (eng. special arrangments). Ovaj način (za razliku od IOSS) može se primijeniti samo ako  otprema, odnosno prijevoz, te konkretne pošiljke završava u RH (tj. ne može se primijeniti ako se radi o pošiljci čije je odredište u drugoj zemlji članici).

Oba načina naplate PDV-a mogu se primijeniti na sve komercijalne pošiljke. Pri tome se komercijalnim pošiljkama smatraju pošiljke koje su kupljene putem prodaje na daljinu ako njihova stvarna vrijednost ne prelazi iznos od 150 EUR (1.135,00 HRK).

U primjeni posebnog postupka prijave i plaćanja PDV-a pri uvozu primjenjuje se isključivo opća stopa PDV od 25% i nije moguće primijeniti nižu stopu PDV-a.

Za više informacija obratite nam se na email adresu info@in-time.hr ili na broj telefona 01/6254 444.

Zašto je In Time siguran izbor?

Pouzdanost

In Time je od svojih početaka do danas narasla u jednu od vodećih kurirskih službi u Republici Hrvatskoj. Postavljamo standarde u kurirskom poslovanju nudeći potpunu pokrivenost domaćeg tržišta uz najkvalitetniju uslugu distribucije pošiljaka.

Kvaliteta

Težimo ka tome da svojim partnerima olakšamo poslovanje neumorno radeći na unapređenju kvalitete poslovanja. Praćenjem specifičnih potreba svojih klijenata, prva smo hrvatska kurirska tvrtka koja se proširila izvan granica Hrvatske.

Sigurnost

Brinemo da vaše pošiljke stignu sigurno na odredište. Preuzimanje pošiljke istog dana, skladišna manipulacija te organiziranje dostave već idućeg radnog dana uz maksimalne napore zaposlenika da uoče i uklone moguće rizike, samo su mali dio cjelokupnog procesa.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima?
Prijavi se na naš newsletter.

Molimo upišite valjanu email adresu.

Tečaj €/kn: 7,53450

® Sva prava pridržana 2020 - In Time d.o.o.

Zahvaljujemo Vam na prijavi! Kako bi bili sigurni da se radi o Vama, poslali smo vam verifikacijski mail na mail adresu koju ste prijavili te koju trebate potvrditi. Ukoliko mail ne stigne u inbox molimo da provjerite spam pretinac.